Parohia SoborulMaicii Domnului

Biserica Soborul Maicii Domnului a fost construită în cartierul bucureștean Balta Albă, în zona Pieței Titan II – Miniș, sub directa coordonare a preotului paroh Bușe Dumitru Valentin. Cel de-al doilea hram al lăcașului de cult este Sfântul Nicodim de la Tismana.

B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.[ISTORIA ZIDIRII EI]. Demersurile pentru construcția bisericii, cât și pentru obținerea terenului, au fost întreprinse prin strădania părintelui Valentin Bușe, tot sfintia sa ocupându-se și de construcția bisericii cu ajutorul credincioșilor din parohie.

Terenul pe care se afla construită biserica a aparținut Centrului de Plasament (Casa nr. 3), biserica vrând a fi, practic, o capelă pentru copiii din acest centru și pentru personalul deservent. În anul 2003, luna iunie, ziua 20, s-a pus piatra de temelie și imediat au început lucrările de construcție a demisolului bisericii. Acesta s-a finalizat în aproximativ trei luni, aici începând a se oficia slujbele religioase.[1]

În anul 2004 Centrul de Plasament s-a desființat, sfântul lăcaș devenind astfel biserica parohială. În locul Centrului funcționează în prezent un cămin de bătrâni, acesta aflându-se sub oblăduirea Bisericii “Sf. Nicodim de la Tismana”.[2]

Biserica s-a ridicat în decurs de cinci ani, fără a primi sprijinul consistent al unor sponsori sau al autorităților, ea fiind ridicată cu ajutorul nemijlocit al enoriașilor și al preotului paroh Bușe Dumitru Valentin.[PICTURA]. După anul 2009 biserica a fost finalizată, fiind totodată împodobită cu pictură interioară (2009-2011) realizată de către pictorul Stoica Valeriu sub îndrumarea Arhidiaconului Sibiescu Gabriel, cu strane, candelabre, catapeteasmă, etc. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚIE]. Biserica este construită în stil bizantin, la bază având formă de cruce, are o lungime de 20 m, lățime de 7 m, iar în zona absidelor 11 m, o suprafață totală de 120 mp, iar înălțimea turlei de 18 m. Materialele folosite sunt cele clasice: fier beton, cărămidă – bloc ceramic. Este acoperită cu un sistem de cea mai bună calitate – GERARD (țiglă metalică tratată cu rocă vulcanică ce îi oferă un aspect deosebit, izolare fonică și termică dar și  rezistență de-a lungul timpului)[3].[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI]. Biserica nu deține obiecte de valoare.[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Bușe Dumitru Valentin (paroh din 2003), Pr. Nicolaescu Constantin Sergiu (coslujitor din 2014), Mănescu Andrei (diacon din 2012).

  1. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.
  2. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. În cadrul parohiei s-a derulat programul ”Hristos împărtășit copiilor”.În preajma sărbătorii Nașterii Domnului s-au organizat serbări cu colinde unde copiii au primit daruri. Parohia a participat la proiectul derulat de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul ”Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”. Susţinerea săptămânală a programului catehetic implementat de Patriarhia Română prin protoierie, cu credincioşii din biserică, urmând temele propuse şi adaptându-le la viaţa parohiei. În anul 2014 parohia a organizat mini pelerinaje la Mănăstirile: Pasărea, Cernica şi Găneasa cu scopul de a le prezenta copiilor viaţa monahală. S-a editat lunar buletinul parohial intitulat „Hristos Domnul – Lumina Cea Adevărată” fiind postat pe site-ul parohiei.
  3. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI.În prezent parohia are semnate parteneriate cu Școala Nr. 21 și Liceul Alexanru Ioan Cuza. Răspundem nevoilor spirituale ale copiilor de la cele două școli spovedindu-i și împărtășindu-i la marile sărbători ale Învierii și Nașterii Mântuitorului Hristos. Am susținut predarea orei de religie în cele două școli prin sprijinirea procurării manualelor de religie. .S-a înfiinţat un cerc de artă creştină pentru copii, prin care ne propunem familiarizarea acestora cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti legate de marile sărbători, cultivarea simţului artistic şi dezvoltarea unor deprinderi practice. Duminica după Sfânta Liturghie copiii şi tinerii interesaţi se întrunesc în subsolul bisericii la un atelier de creaţie. În urma vizitelor misionar – pastorale cu ocazia sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos şi a Botezului Domnului au fost identificate familiile aflate în nevoi sociale şi în pericol de excluziune socială şi s-au făcut demersuri de ajutorare a acestora.Săptămânal în zilele de miercuri și vineri se susțin cateheze.
  4. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM]”Soborul Maicii Domnului și Sfântul Nicodim de la Tismana”;[ADRESA] Str. Vasile Goldiș, Nr. 1, Sector 3, București; [OFICIUL PAROHIAL]Tel. 0727.872.029.

 

BIBLIOGRAFIE: voicutiberiu ”Protoieria III Capitală Monografie Album” Editura Basilica, București, 2009, pag. 469; http://www.crestinortodox.ro/reportaj/biserica-sfantul-nicodim-protoieria-iii-bucuresti-72382.html;http://biserica-soborul-maicii-domnului.crestinortodox.ro/.

[1]Voicu tiberiu ”Protoieria III Capitală Monografie Album” Editura Basilica, București, 2009, pag. 469

[2]http://www.crestinortodox.ro/reportaj/biserica-sfantul-nicodim-protoieria-iii-bucuresti-72382.html.

[3]http://biserica-soborul-maicii-domnului.crestinortodox.ro/.

Galerie foto:

Leave a Reply