Parohia este situată în partea de sud-est a Capitalei, în Cartierul Balta Alba – Titan – fostul Cartier Cățelu – pe latura vestică a Șoselei Câmpia Libertății, având spre Nord Strada Baba Novac.
Înființată în 1950, cu ordinul 11.250 al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor și Decizia 385/842 a Ministerului Cultelor, cu denumirea ,,Parohia Cartierul Cațelu,” fiind numit ca paroh, preotul Paul Popescu. Locaș de cult nu a existat de la început, dar prin bunavoința credincioasei Catinca Craciun s-a amenajat un mic paraclis într-o veche prăvalie de pe Strada 7 Drumuri nr.20, unde s-au oficiat penru o perioadă toate serviciile religioase.[1]
″S-a materializat proiectul întocmit de arhitectul Viorel Popescu și arhitectul Ioan Paraschivescu din partea Arhiepiscopiei.″[2] Sub îndrumarea preotului Paul Popescu, vechea construcție a fost demolată, edificându-se din caramida, pe același amplasament actuala Biserică și casa parohială ce formează un singur corp.
Lucrările s-au finalizat la 31 octombrie 1955, Biserica sfințindu-se la 18 Decembrie de catre P.S.Episcop Vicar Teoctist Botoșeneanul, (ulterior Patriahrul României) fiind prima biserica din București ce a primit hramul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica după canonizare. Biserica nu era pictată, nu avea strane, mobilier, catapeteasmă era improvizată, în 1956 s-a introdus iluminatul, iar în 1957 încalzirea cu gaze la sobe. Casa parohială s-a dat în folsință în anul 1959. După 1968 a fost finalizată sistematizarea zonei, parohia primind în folosință 855 m.p. cand s-a realizat imprejmuirea din prefabricat traforat.
Pictura Bisericii este tradițională de sorginte neoromanească, în culori vii, fiind realizată de pictorul Toma Lascoiu între anii 1977- 1978. In anii urmatori s-a realizat mobilierul, catapeteasma la Atelierele Plumbuita de către sculptorul Aurel Obregia – ucenic al Părintelui Arsenie Boca.
Între anii 1979 – 1985 s-au realizat clopotnița de fier in exterior, canalizare, grilaje din fier forjat la ferestre, uși metalice, reparații la acoperiș, lambriuri interioare, subsolul Bisericii a fost amenajat pentru depozitare materiale, arhivă, depozit lumânări .
După anul 1989, la inițiativa preotului Petre Brighidău s-a realizat de către sculptorul Aurel Obreja, o cruce comemorativă pentru eroii Revoluției, sculptată pe ambele fețe, montată în curtea Bisericii pe soclu de marmură încadrată de un grilaj în forma de cruce. În anul 1998 s-a realizat climatizarea, icoanele cizelate aplicate pe catapeteasma, lucrate de Dobre Ion.
În anul 2005 la împlinirea a 50 de ani de la sfințirea Bisericii, Preasfințitul Episcop Vicar Sebastian Ilfoveanul a oficiat Sfănta Liturghe la Parohia noastră, cand s-a dat noua titulatură Parohia Sfăntul Ierarh Calinic –Titan.
La data de 18 iunie 2006 s-a sfițit locul din strada Prieteniei Nr.6 A pentru noua parohie, Nasterea Domnului, construita de catre Preotul Marginean Vasile Adrian prin desprinderea sectorului de activitate .
În anul 2006 s-au făcut lucrări de înlocuire a instalației electrice, încălzire centrală în Biserica și Casa Parohială, iar în 2007-2008 s-au transformat două anexe în Capela mortuară- (pictată tempera) și o sală de activități social- caritative.
În anul 2008-2009 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a confecționat Axionita pentru Veșmântul Sfântului Calinic de la Cernica, iar Racla in 2011.
În anul 2010 se înlocuieste acoperișul vechi din țigla la Biserică și casa parohială cu tabla tip Lindab, montandu-se două cruci noi inox aurit tip Ucraina. În 2012 s-a finalizat acțiunea în instanță de obținere a dreptului de proprietate prin Uzucapiune, Cadastru și Intabulare, se execută Axionița si icoana Cuvioasei Parascheva, la Atelierele Popești, iar în 2013-2014 Racla de argint pentru veșmântul Sfintei Cuvioasei Parascheva.
În anul 2015 la Parohie s-a finalizat construcția Magazinului de Pompe Funebre -Chivotul Mare ce include și un spațiu pentru pangar.
Din punct de vedere arhitectonic, Biserica are aspect de paraclis cu format asimetric cu dimensiuni 14/6, extinsă cu cele trei abside de înălțime mai redusă.
[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Intrarea în Biserică se face prin lateral, fiind amenajat un mic pridvor cu arcadă sprijinită pe doua coloane scunde, având doua rânduri de uși prin care se patrunde în pronaos. Plafonul pronaosului este ușor boltit, având în dreapta ușă de acces în turnul înalt de circa 9 metri. Deasupra ușii se află PISANIA. „Ziditu-s-a acestă Sfântă Biserică între anii 1951-1955 în timpul Preafericitului Patriarh Iustinian pe temelia caselor, danie ctioricească a soților Anghel și Teodora Dumitrescu cu sprijinul Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor, al Parohiilor din Protoieria III Capitală și al enoriașilor, după planul Domnului Arhitect Ion Paraschivescu. S-a sfințit la 18 Decembrie 1955 de Prea Sfințitul Episcop Teoctist, Vicar Patriarhal. S-a pictat între anii 1976 -1977 de către pictorul Toma Lascoiu. De la întemeiere paroh a fost preotul Paul Popescu iar din anul 1969 impreună slujitor Pr.Petre Brighidău. Odată cu pictura s-a făcut și mobilierul în Atelierele Sf. Patriarhii. S-a resfințit de catre…..”
Naosul se la lărgește la 6 metri, având 11 metri spre solee, cu două abside laterale, cu plafon plan, despărțit prin trei arcade inegale, rezemate pe stâlpi simpli de zidarie. Nava principală este mai înaltă, boltită semicilindric. Absida altarului are o boltă în sfert de sferă. Ferestrele sunt înguste, rotunjite la partea superioară, având vitralii executate la Atelierele Plumbuita în anul 1992. Pardoseala este din marmură roșie, neagră și albă în combinație de mozaic. Sfântul Altar este triunghiular ca formă, pictat, având în partea dreaptă veșmântar anexă adaugată în timp, cu ușa metalică.
[ŞIRUL PREOŢILOR] De la întemeiere la această Parohie și până în prezent, au slujit: Preot Paul Popescu ( 1951-1 februarie 2004); Preot Ion Cristescu ( 1966-1969); Preot Petre Brighidău ( 1969-1996); Preot Nicolae Popescu (1997-1999); Preot Adrian Mărginean (1999-2008);in prezent la aceasta parohie slujesc Preot Gheorghe Brăgărea – 1994 –paroh 2002 si Preot Popa Ion din 2005.
Preotii, Consiliul, Comitetul se implică în colectarea de haine, alimente, bani oferite Asociaţiei Pro Vita – Valea Plopului, la diferite familii, copiilor. Parohia are parteneriat cu Şcoala Leonardo Da Vinci Nr.175, unde s-au oferit gratuit fişele de clasa zero, manuale de Religie pentru clasa I-a. Activitatea Parohiei noastre este activă, existând permanent dorinţa de a răpunde tuturor nevoilor tot mai crescânde ale societăţii actuale, secularizate, lucrând cu timp şi fără timp la împlinirea menirii de a sluji lui Dumnezeu şi oamenilor, prin predici, cateheze, cercuri pastorale, pelerinaje, proiectii cu caracter educativ, lectură din Ziarul Lumina.
E-mail : parohiasfantulcalinictitan@gmail.com
Site: http://parohiasfantulierarhcalinictitan.blogspot.ro/p/contac.html.
BIBLIOGRAFIE.
[1] M.G. 1998, L.S., 2002, Enciclopedia locasurilor de cult din Bucuresti, pag. 101
[2] Protoieria III Capitală – Monografie Album, Editura Basilica, 2009, pag 341.