Parohia ”Sfânta Fecioară Maria”

Parohia Sfânta Fecioară Maria este situată în cartierul Dristor, la intrarea pe renumita Calea Dudești, fiind ridicată din inițiativa preotului Ioan Gheorghe Țeugea ajutat de familia sa, cu Înalta Binecuvântare a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Amplasamentul în această zonă se datorează unei legături între Colegiul Lliceal Mihai Bravu, școala gimnazială nr. 80 și complexul rezidențial din imediata vecinătate.

B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.[ISTORIA ZIDIRII EI]. După demersurile făcute de părintele Ioan Gheorghe Țeugea, s-a obținut locul de amplasare de la Primăria Sectorului 3, după care s-a trecut la o nouă etapă a obținerii hotărârii Consiliului General al Primăriei Municipiului București, care a hotărât în ședința de lucru din data de 09.04.2008, concesionarea terenului în suprafață de 286, 50 m2, care a fost predat în baza unui proces verbal semnat de o comisie din partea primăriei și a preotului delegat al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor.

Terenul concesionat a fost în proprietatea statului fiind lăsat în paragină zeci de ani. În baza întocmirii unui proiect de un grup de arhitecți s-a obținut autorizația de construcție Nr. 655/27.05.2008, apoi s-a trecut de urgența la dezafectarea terenului și împrejmuirea lui. În ziua de 07.08.2008 cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, un ales sobor de preoți în număr de 20, împreună cu PS. Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a oficiat slujba de sfințire a locului și punerea pietrei de temelie. La ceremonie au participat un număr mare de credincioși și reprezentanți ai oficialităților din conducerea primăriilor, a Parlamentului și ai altor instituții centrale. În ziua de 04.11. 2008, au început lucrările la fundația și structura demisolului destinat pentru spațiu liturgic: paraclis, capelă; iar în ziua de 07.11. 2008 s-a turnat prima placă de beton – radierul.[1] Lucrările au fost demarate cu fonduri donate din partea familiei preotului Ioan Gheorghe Țeugea, cu sprijinul a unor credincioși și împreună cu inginerul constructor Josanu Marian. În data de 08. 08. 2009, s-a oficiat cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel sfințirea mică a noului spatiu liturgic de către PS. Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar și un sobor de 11 preoți și diaconi. După această perioadă s-a trecut la ridicarea și construcția locașului bisericii care a fost terminat în anul 2014. În toți acești ani s-au executat in acelasi timp lucrările de constructie, lucrarile de pictura si cea mai importantă – slujirea liturgică după un program bine stabilit de către preotul Ioan Gheorghe Țeugea având calitatea de paroh și o enorie de 150 de familii, punându-se bazele unei noi parohii de sine stătătoare. [PICTURA] Între anii 2013 – 2015 a fost impodobit noul locaș cu o frumoasă pictură în tehnica fresco executata de către pictorul bisericesc Marcel Codrescu. Deasemenea noul locaș a fost înzestrat cu o frumoasă catapeteasmă scluptată în lemn de stejar, donata de către familia Țeugea Maxim și Ana Aurelia din orașul Toplița județul Harghita.

Celelalte odoare liturgice se datorează vrednicilor credincioși care au arătat o dragoste           deosebită pentru cele sfinte și mai cu seamă pentru Sfânta Fecioară Maria ocrotitoarea acestui      locaș. Toate cele arătate mai sus au fost încununate prin bunăvoința și dragostea arătată de către Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care în data de 07.06.2015 a oficiat slujba de sfințire (târnosire) a noii biserici fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Momentele importante vor fi trecute in pisania care va fi situata la intrarea in biserica cu haramurile ,,Nasterea Maicii Domnului” si ,,Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat”.  [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚIE]Biserica este construită în stil bizantin, plan triconic sub formă de cruce cu demisol având următoarele dimensiuni: lungime 16,10 m lățime 10 m la abside și înălțimea la turla mare de 15 m.

Construcția a fost realizată pe un schelet metalic încorsetat în fier beton la demisol, in rest folosindu-se cărămidă porotherm, placata în exterior cu poliestiren de 10 cm peste care s-a aplicat fibră de sticlă, tinci special de exterior și vopsită cu lavabil de exterior. Acoperișul este din țiglă metalică tratată cu rocă vulcanică denumită Gerard. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI]. Biserica nu deține obiecte de valoare fiind nouă.[ȘIRUL PREOȚILOR] Preot Ioan Gheorghe Țeugea paroh din 01.02.2009

  1. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.
  2. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT.În cadrul parohiei s-a derulat programul ”Hristos împărtășit copiilor”. În preajma sărbătorii Nașterii Domnului s-au organizat serbări cu colinde, unde copiii au primit daruri. S-au organizat în fiecare an concerte de colinde ale unor coruri de copii și studenți teologi. Parohia a organizat cursuri săptămânale sub formă de meditații gratuite cu elevi din clasele V – VIII la limba română, matematică și limba engleză prin colaborare cu profesori de specialitate. Elevilor merituoși din clasele VI – VIII, li s-au acordat premii în cadrul unei festivități ce a avut loc în sfânta biserică după terminarea Sfintei Liturghii. Programul catehetic a fost adaptat la viața parohiei prin vizite pastorale, îndrumări și predici la fiecare serviciu religios oficiat. Au fost organizate pelerinaje la mănăstirile: Ghighiu, Caraiman, Sinaia, Sfântul Apostol Andrei și Dervent. In urma calamitatilor naturale s-au organizat colecte de bani, imbracaminte si alimente.
  3. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. În prezent parohia are semnate parteneriate cu Școala Gimnazială Nr. 80, Colegiul Liceal Mihai Bravu, Colegiul Matei Basarab și trei grădinițe din parohie. Atât elevii cât și copiii de la grădinițe sunt vizitati de către preotul Ioan Gheorghe Țeugea, savarsind în fiecare an slujba de sfințire a claselor și au fost oferite icoane cu chipul Mîntuitorului Iisus Hristos și al Maicii Domnului pentru fiecare clasă. Copiii de la grădinițe impreuna cu mare numar de elevi au fost spovediți și împărtășiți, in perioada celor doua posturi al Nasterii Domnului si al Sfintelor Pasti, prilej cu care au fost oferite iconite si biscuiti.
  4. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM]Nașterea Maicii Domnuluii (8 Septembrie)” și ”Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat (8 Februarie);[ADRESA] Str. Stan Județu, Nr. 6, Sector 3, București; [OFICIUL PAROHIAL].

BIBLIOGRAFIE: voicu tiberiu ”Protoieria III Capitală Monografie Album” Editura Basilica, București, 2009.

[1]VOICU TIBERIU ”Protoieria III Capitală Monografie Album” Editura Basilica, București, 2009.

Galerie Foto:

 

Leave a Reply