Parohia Pogorârea Sfântului Duh

Parohia este situată în București, cartierul Titan, Sectorul 3, lângă parcul Al. Ioan Cuza, între străzile Liviu Rebreanu și Lunca Bradului, continuând, dincolo de bulevardul Nicolae Grigorescu, cu strada Cozla. În 1993 Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a aprobat formarea unei noi parohii în cartierul „Titan”, care avea să se numească „Parohia Pogorârea Sf. Duh-Titan”. Parohia a fost formată prin cedarea unor sectoare de locuințe la bloc din cuprinsul parohiilor deja existente. S-a format astfel în jurul noii biserici o nouă parohie, compactă, formată numai din apartamente la bloc (aprox. 5000). Ulterior, începând din anul 2003, parohia a cedat, la rândul ei, un număr de aprox. 2000 din aceste apartamente altor noi parohii care au apărut la granițele ei.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE[ISTORIA ZIDIRII EI]. Din pisania bisericii aflăm că ”Biserica aceasta, cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”, a apărut în cartier ca o compensație spirituală și ca un loc de refacere a sufletelor, după lungii și întunecații ani de interdicție religioasă… În anul 1994, prin bunăvoința Primăriei Municipiului București, s-a obținut concesiunea unei suprafețe de teren în Parcul IOR pe care, imediat, s-a purces la construcția bisericii.” Fundațiile au fost realizate cu sprijinul firmei Genezis, prin bunăvoința domnului inginer Nicolae Păun, iar suprastructura de lemn prin contribuția majoră a Schitului Darvari din București, cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist. Turla, înaltă de 45 metri, a necesitat o solidă structură de oțel. Aceasta a fost oferită de firma Energoconstrucția S.A., prin domnul inginer Călin Mihăileanu.O mențiune aparte merită voluntariatul oferit de elevi ai Seminarului Teologic din București și ai Liceului Decebal, sub îndrumarea profesorului Octavian Radu. La acestea s-au adăugat contribuțiile enoriașilor parohiei, care au sprijinit în permanență ridicarea acestui sfânt locaș. Lucrările propriu-zise au fost supravegheate gratuit de inginerul Dan Constantinescu. Întreaga lucrare s-a realizat sub conducerea preotului paroh Adrian Niculcea.

În anii care au urmat, eforturile s-au concentrat asupra finisajelor și a realizării integrale a proiectului arhitectural, care a inclus construcția în fața bisericii a unui baptisteriu (de asemenea din lemn), iar în spatele bisericii a unui lumânărar. În 2008 a mai fost construită, din necesități misionare, o librărie de carte religioasă, precum și două porți maramureșene monumentale.
Luând cunoștință de toate aceste realizări, Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române de atunci, a hotărât ca la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, hramul bisericii, să aibă loc și slujba târnosirii acestui sfânt locaș. Ca urmare, în seara zilei de sâmbătă, 22 iunie 2002, Preasfințitul Episcop Ambrozie Sinaitul, vicar patriarhal, a săvârșit slujba privegherii, premergătoare târnosirii. A doua zi, în duminica Pogorârii Sfântului Duh, s-a săvârșit slujba propriu-zisă a târnosirii de către Intâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, însoțit de Preasfințitul Ambrozie și înconjuratde un sobor de preoți și diaconi.
[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII]
Biserica a fost construită din lemn, în stil maramureșean. Decizia de a construi o biserică din lemn a fost luată ca urmare a doi factori: lipsa fondurilor necesare construirii în zonă a unei biserici impozante din zid și frumusețea naturală a parcului în care s-ar fi încadrat mai bine o construcție din lemn. Proiectul a fost oferit gratuit de arhitectul Nicolae Goga. [PICTURA] Pictura din interiorul bisericii a fost realizată de Dl. Valeriu Stoica. Icoanele exterioare au fost pictate de Cora Marulis. Catapeteasma din lemn de stejar a fost executată de Dl. Niculescu Pamfil din Buzău,intre anii 1996-1997.[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte vechi de cult, manuscrise și cărți vechi.[ŞIRUL PREOŢILOR]. Adrian Niculcea (ctitorul bisericii, din 1993), Gabriel Pîrvu (paroh din 01decembrie 2008 ), Radu Turcea (diacon, din 01februarie 2014).

C. CIMITIRUL
Biserica nu are cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT
Încă de la începutul slujirii în biserică, adică din 1996, au fost inaugurate și activități sociale importante. Primul dintre serviciile sociale oferite de biserica parohială comunității, care ,în timp, a devenit și cel mai amplu, a fost programul de meditații școlare gratuite oferit elevilor săraci. Proiectul a fost sprijinit de la început cu entuziasm de un mare număr de profesori de gimnaziu, liceu și facultate. Merită menționat aici numele profesorului Gabriel Chelaru, cel care a avut inițiativa proiectului și coordonarea lui inițială.
Asociat cu programul meditațiilor școlare gratuite a fost și programul de instruire informatică. Mulțumită unei sponsorizări generoase primite din partea unei parohii catolice olandeze din Utrecht, Olanda, parohia a putut cumpăra în 1998 un număr de calculatoare de ultimă generație pentru acea vreme, pe care le-a pus gratuit la dispoziția acelor elevi care au dorit să aprofundeze cunoștințele lor în domeniul informaticii.
Un alt proiect care a avut un mare impact în acei ani a fost înființarea unui cabinet medical social. Proiectul a fost posibil prin printr-o sponsorizare venită din parte fundației Soros, din care au putut fi cumpărate instrumentele medicale standard, printre care și un ecograf. Consultațiile au fost oferite în regim gratuit,de-a lungul câtorva ani, șomerilor și bătrânilor din cuprinsul parohiei, de un număr apreciabil de medici voluntari.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI
Din toate programele sociale inaugurate în 1996 mai funcționează astăzi doar cel educativ, legat de meditațiile gratuite oferite de profesori voluntari la diferitele materii de studii elevilor săraci ai parohiei, dar și din alte parohii. Programul este intens solicitat în fiecare an, un număr de 30 de profesori continuând să-și ofere serviciile gratuit pentru elevii care vor să învețe. Programele care au încetat, au fost însă înlocuite de altele noi. Astăzi, pe lângă programul educațional sus-menționat, încă funcțional, sunt active altele incluzând copii cu diverse dezabilități. Sunt programe de socializare oferite unui grup de copii cu autism, apoi unui grup de tineri cu handicap loco-motor în diverse grade, dar și unui grup de persoane suferind de hipoacuzie. Într-o expoziție duminicală, o parte a acestor copii cu dizabilități își prezintă micile obiecte pe care le confecționează.Un program care merită a fi menționat este acela al unui cerc de pictură de icoane pe lemn și pe sticlă sponsorizat de o familie de elvețieni și coordonat de o tânără pictoriță profesionistă, Tatiana Nichita.
Din punct de vedere cultural biserica a găzduit și găzduiește un cenaclu literar care editează revista Biserica de lemn, un cenaclu teologic, condus de Pr. Prof. Adrian Niculcea, care editează o foaie cu conținut teologic, duhovnicesc și literar Ecclesia Euxina. Pentru credincioșii hipo-acuzici biserica editează o foaie lunară numită Effata.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Pogorârea Sântului Duh”; [ADRESA] Str. Liviu Rebreanu – Parc, sector 3, Bucureşti; [OFICIU PAROHIAL. Site http: biserica_maramureseana_titan.crestinortodox.ro/.

BIBLIOGRAFIE: Protoieria III Capitală. Monografie/album, editura „Basilica”, 2009, p.267.

Leave a Reply