Parohia Nașterea Domnului

Parohia Nașterea Domnului, Protopopiatul Sector 3,  este situată în partea central-estică a Bucureștiului, în Sectorul 3, în perimetrul delimitat de străzile Prieteniei și Cutezătorilor.

Bucureștiul este un oraș vechi de peste o jumătate de mileniu, despre care tradiția spune că “a fost întemeiat de un anume Bucur-ciobanul care a zidit și o biserica”[1].

În apropierea șoselei Mihai Bravu de acum, paralel cu strada Baba Novac, există un cartier de locuinte minimale. Unic in București, ansamblul de case trase parcă la indigo este ascuns de copaci. Sunt șase strazi pline cu verdeață și oricine ajunge din greșeala acolo nu se poate abține să nu remarce că parcă ar fi vorba despre un fel de lume paralelă. Case cu un etaj, cu balcoane comune, tuneluri, prispe, camere mici.

În vara anului 2013, Ștefan Dumitrașcu, arhitect șef al Sectorului 3, explica pentru  Ziare.com că este vorba despre “un experiment arhitectonic, o lotizare urbanistică, făcut între anii 1950-1953 pentru adăpostirea refugiaților basarabeni și pentru cazarea unor participanți la Universiada din 1950. Sunt clădiri concepute de profesorul Octav Doicescu, un mare nume al arhitecturii românești, intr-un stil neo-românesc cu valoare ambientală”. Întrebat dacă aceste clădiri n-ar trebui să fie protejate, pentru valoarea lor arhitecturală, el a precizat că listarea ca “obiect de patrimoniu” poate fi făcută numai de către Ministerul Culturii si Cultelor. “Clădirile din cartierul acesta nu sunt listate pe nici un fel de document al Ministerului Culturii ca zone protejate. Primăria nu poate interveni asupra protejării acestui tip de locuințe. Listarea unui cartier intreg este în competența Ministerului Culturii si Cultelor. Noi putem face demersuri în cazul în care există cereri în acest sens și cineva militează pentru această listare”, a precizat Ștefan Dumitrașcu. [2]

  1. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE.  [ISTORIA  ZIDIRII  EI]

Această parohie a luat naştere la iniţiativa preotului Vasile-Adrian Mărginean, capelanul general al penitenciarelor din România. La numirea în această funcţie, 01.11.1997, acesta ridica o biserică nouă în oraşul natal Aiud, din cadrul Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, eparhie unde la 06.05.1990 sfinţise biserica Parohiei Turdaş, pentru care fusese hirotonit preot în vara anului 1987. La venirea în Bucureşti, pentru că nu terminase lucrările la biserica din Aiud, preotul Vasile-Adrian Mărginean a spus că va rămâne preot în capitală doar dacă va începe lucrările la o nouă biserica. După susţinerea examenului de selecţionare pentru preoţii din Bucureşti(toamna anului 1998), la data de 15.07.1999 este numit preot la Parohia Sf. Calinic-Titan, unde era nevoie de o nouă biserică. După mai multe încercări de obţinere a unui teren pentru construcţia noii biserici, în primăvara anului 2003 este identificat terenul actual.

Prin temeiul 2265/2003 al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Patriarhul Teoctist a acordat preotului Vasile-Adrian Mărginean „Înalta Binecuvântare de a se implica în construirea unei noi biserici”.

Consiliul Local al Sectorului 3 – Bucureşti, prin hotărârea nr. 15 din 19.02.2004 aprobă construirea noii biserici, iar Consiliul general al Municipiului Bucureşti, prin hotărârea nr. 88 din 27.04.2004 „atribuie în folosinţă gratuită pe durata construcţiei, Arhiepiscopiei Bucureştilor, un teren în suprafaţă de 2000 m.p., în scopul construirii unei biserici şi a unui aşezământ pentru copii”, teren situat în str. Prieteniei nr. 6A , Sectorul 3, Bucureşti. După unele greutăţi întâmpinate, la data de 29.11.2005, s-a semnat procesul verbal de predare – primire al acestui teren.

Primăria Sectorului 3 a eliberat Autorizaţia de construcţie, pentru o biserică şi clopotniţă, după un proiect realizat de domnul arhitect Aurelian Mareş din Buzău.

Duminică, 27 Iunie 2006, Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a sfinţit locul pentru noua construcţie. A doua zi au început lucrările la clopotniţă. După începerea săpăturilor s-au ivit unele probleme tehnice care au necesitat schimbarea proiectului şi executarea unui subsol la clopotniţă. Lucrările au fost reluate la data de 07.03.2007 şi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, la data de 06.05.2007 acelaşi ierarh a binecuvântat bisericuţa amenajată la subsolul clopotniţei, din duminica următoare începând sa se slujească în acest loc. Duminica şi în Sărbători Sfânta Liturghie se oficia la un Altar în aer liber, iar în cursul săptămânii se slujea în biserica de la subsol. La 15.08.2007, la parterul clopotniţei, era amenajat un frumos loc de rugăciune. Până la sfârşitul aceluiaşi an era ridicată şi acoperită clopotniţa, la parterul acesteia, cu o extindere provizorie, fiind amenajată o adevărată biserică.

De Sărbătoarea Sf. Mc. Sebastian, la 18 Decembrie 2007, cu prilejul  hramului, Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanul a săvârşit Sfânta Liturghie.

În şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial din data de 12 februarie 2008, s-a aprobat înfiinţarea Parohiei Naşterea Domnului, Protoieria III Capitală, prin desprindere de Parohia Sf. Calinic-Titan, începând cu data de 15 februarie 2008 şi numirea ca paroh al acestei noi parohii a Pc. Pr. Mărginean Vasile-Adrian.

În cursul anului 2008 s-au continuat lucrările la clopotniţă şi s-a executat instalaţia de încălzire, urmând să se înceapă lucrările la biserica mare.

Primul epitrop al parohiei este Dl. Prof. Dr. Ing. Ion Basgan, vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România.

  1. C. CIMITIRUL(ELE) (numele personalităţilor bisericeşti sau laice înmormântate aici)

Parohia nu are cimitir.

  1. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE ÎN TRECUT

Fiind o parohie nouă nu putem vorbi de un trecut al activităților.

  1. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

Activitățile pastoral-misionare se desfășoară conform programului săptămânal stabilit. Pe viitor sperăm să putem pubilca o foaie a parohiei.

În fiecare post se organizează o colectă substanțială de alimente și haine pentru familii nevoiașe.

Parohia are o bună colaborare cu trei grădinițe si o școală.

  1. DATE DE  CONTACT  PAROHIE.

HRAMURI: Naşterea Domnului(25 Decembrie);

Sf. Mc. Sebastian(18 Decembrie).

ADRESA: Str. Prieteniei, nr. 6A, sector 3, Bucureşti;

TELEFON: 0744380348;

BIBLIOGRAFIE:

  1. GIURESCU, C.C., Istoria Bucureştilor, Editura Sport-Turism, București, 1979;
  2. ziare.com › Social › Bucuresti.

[1] Giurescu, Constantin: Istoria Bucureștilor; Editura Sport-Turism, București, 1979, pag. 42.

[2] Ziare.com, 7 august 2013.

Galerie Foto:

Leave a Reply