Parohia Adormirea Maicii Domnului – Titan

ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [PREZENTAREA GENERALĂ A CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Parohia este situată în cartierul Titan din București. Această zonă a început să fie locuită din 1968, când au fost construite primele blocuri cu patru etaje în jurul fabricii de cărămidă și a unui lanț de betoniere. Ea se mai numește și Balta Albă. Parohia se află la periferia cartierului Titan și este formată din familii care, până în 2011 au aparținut Parohiei Dudești-Cioplea I, care își întindea hotarele până la vechile uzine Malaxa. Parohia se întinde pe o arie de aproximativ 400 mp, mărginindu-se spre nord-est cu ogoarele fostului sat Pantelimon, unde sunt astăzi fostele uzine 23 August și Republica[i]. Spre sud se învecinează cu Parohia Dudești- Cioplea I, din care s-au format șase parohii în această zonă, imediat după căderea comunismului, printre care și Parohia Adormirea Maicii Domnului – Titan. Astăzi, teritoriul acestei parohii aparține administrativ Sectorului 3 București. Familiile parohiei sunt alcătuite preponderent din foști muncitori la uzinele 23 August și Republica, populația fiind îmbătrânită în proporție de 70%.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI]. Pisania.

Construcția bisericii cu hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Spiridon a început în anul 2005 și s-a ridicat la roșu până în anul 2007.

În anul 2003, la solicitarea preotului Fieraru Nicolae, pe atunci inspector la Arhiepiscopia Bucureștilor, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist l-a delegat pe acesta și pe preotul misionar Căprioru Dragoș Florin să întreprindă demersuri în vederea punerii în posesie a unui teren în suprafață de 862 mp, acesta fiind concesionat, la scurt timp, Arhiepiscopiei Bucureștilor, de către Primăria Municipiului București. Apoi, în același an, cei doi preoți, în ciuda multor ostilități, au obținut autorizația de construire din partea Primăriei Sectorului 3.

Data sfințirii locului în vederea construirii sfântului locaș a fost 23 martie 2004. Slujba sfințirii a fost săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pe data de 23 iunie 2004, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist a binecuvântat înființarea parohiei Adormirea Maicii Domnului – Titan, numindu-l ca preot paroh pe Fieraru Nicolae, iar ca preot II pe Căprioru Dragoș Florin.

Îndată a fost instalat un cort militar pentru slujire. În timp ce se slujea în cort, alături se efectuau săpăturile pentru construcția bisericii. Astfel că, în 19 noiembrie 2005, s-a finalizat construirea demisolului locașului. În acea noapte a nins, iar cortul s-a rupt sub greutatea zăpezii. În data de 20 noiembrie 2005, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a dat binecuvântarea pentru mutarea în demisol, cu sfințire acestuia, în vederea continuării slujbelor. Așa că, începând cu săvârșirea vecerniei praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului și până astăzi, se slujește în demisol.[1]

Cel care a adus aportul financiar considerabil la construirea bisericii este omul de afaceri Sindie Cristian, din București, care este și ctitorul principal al bisericii. De asemenea, prin fiii lor duhovnicești, au contribuit major la edificarea bisericii și cei doi preoți slujitori, preot paroh Fieraru Nicolae și preot II Căprioru Dragoș Florin.

[Arhitectura (plan, dimensiuni, materiale de construcție)] Biserica este construită în plan de navă, cu lungimea de 17 metri și lățimea de 8,5 metri. Locașul are demisol pe toată amprenta bisericii. Intrarea în biserică are pridvor deschis, sprijinit pe două coloane foarte solide. Pronaosul și altarul au bolți semisferice, iar turla bisericii este sprijinită pe patru stâlpi cu arce de cerc și boltă semisferică. Turla este octogonală, cu o cruce mare din crom.[2]Biserica este construită din cărămidă presată și beton armat și acoperită cu tablă de cupru. Catapeteasma, stranele și celelalte piese de mobilier sunt sculptate în lemn de tei.

Pictura bisericii. Pictura bisericii în suprafață de 800 mp a fost realizată în tehnica fresco, în stil bizantin, de către pictorul Daniel Poterașu. Finalizarea și recepția picturii s-au făcut în 2014. Obiecte vechi de cult, manuscrise și cărți vechi. Biserica nu deține obiecte de valoare patrimonială.Șirul preoților: Fieraru Nicolae (2004 – până în prezent, primul preot); Căprioru Dragoș Florin (2004 – 2010);Stavăr Gheorghiță (2012 – 2013);Zară Ștefan (2013 – 2014); Paragină Ionuț Vasile (2014 – până în prezent).

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

Parohia editează lunar o foaie duhovnicească cu conținut teologic, literar și social, la care contribuie diverși credincioși și teologi.

Cu ocazia hramurilor și a praznicelor mari se oferă pachete alimentare și îmbrăcăminte. Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are două grupuri de cateheze, pentru copii și adulți.

DATE DE CONTACT PAROHIE

Hram: Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Spiridon

Adresa: Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 21A, sector 3, București

Site: http://biserica_adormirea_maicii_domnului_titan.crestinortodox.ro/

[1] STOICESCU, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din București, Ed. Academiei RPR, București, 1961

[2] GIURESCU, C.C., Istoria Bucureștilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, Ed. Pentru Literatura, București, 1966;

 

[i] BIBLIOGRAFIE: STOICESCU, Nicolae, Repertoriul bibliografic al monumentelor feudale din București, Ed. Academiei RPR, București, 1961; GIURESCU, C.C., Istoria Bucureștilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, Ed. Pentru Literatura, București, 1966; PROTOIERIA III CAPITALĂ, Monografie/Album, Ed. Basilica a Patriarhiei Române, 2009

Leave a Reply