Parohia Adormirea Maicii Domnului – Malaxa

ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [PREZENTAREA GENERALĂ A CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Parohia Adormirea Maicii Domnului – Malaxa este o parohie nouă, înființată începând cu data de 01 ianuarie 2010, fiind desprinsă din vechea Parohie, Sfântul Nicolae – Malaxa, din rațiuni practice și pastoral misionare.

Parohia cuprinde aproximativ jumătate din cartierul 23 August, situat în partea de Est a orașului București. La începutul anilor 1930, aici exista o colonie de muncitori ai uzinelor industriaşului Malaxa.  În acest cartier, alcătuit numai din case modeste, locuiesc foștii muncitori ai Uzinelor 23 August și Republica (foste Malaxa), marea lor majoritate aduși aici după anii 1950 din zona Bărăganului (Ialomița, Călăraşi), oameni simpli, dar buni creștini și cu frica lui Dumnezeu.

ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] În anul 1991 s-au început lucrările la noua biserică, mărindu-se o fundație mai veche, din anii 1953-1954, pe terenul donat de doi foști ofițeri ai Armatei Române, colonelul Costel Rădulescu și maiorul Mircea Negoescu (pe atunci prim epitrop al Parohiei Sfântul Nicolae – Malaxa).

Lucrările de ridicare a locașului de cult s-au desfășurat anevoios, într-o perioadă de tranziție și de schimbări prin care a trecut întreaga societate românească după evenimentele din 1989, prin jertfa materială a modeștilor enoriași ai parohiei, dar cu mare dragoste de Dumnezeu și de Biserica Sa.

Biserica este amplasată într-o zonă liniștită cu case și impresionează încă de la primul contact prin desfășurarea sa arhitecturală deosebită.

Pridvorul este deschis și este format dintr-o boltă circulară, iar impresia de monumentalitate este amplificată prin amplasare la intrare a unui ansamblu simetric de scări ce conferă bisericii o notă de originalitate.

La proiectarea Sfântului Locaș arhitectul a ținut cont de amplasarea ferestrelor pentru obținerea unei iluminări naturale cât mai eficiente fără ca spațiile picturale să sufere în acest sens.

La construcția Bisericii s-au folosit beton pe o structură de rezistență din fier beton și cărămidă. Acoperișul este realizat din tablă.

Biserica se compune din altar, naos cu cele două abside laterale și turla, pronaosul sub formă de navă cu o boltă semicilindrică și cu un cafas sub formă de balcon.

Biserica, în exterior, este finisată, iar în interior, începând cu luna aprilie 2009, au fost demarate, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrările de pictură în tehnica fresco.

Comisia Națională de Pictură Bisericească a propus, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat ca lucrarea de pictare a Bisericii să fie încredințată tânărului și talentatului pictor Băluț Cătălin.

Biserica, prin constituția sa arhitecturală, se încadrează în stilul arhitectural al locașurilor de cult ortodoxe, având o distribuție a spațiilor interioare care respectă canoanele bisericești.1

Începând cu data 01 ianuarie 2010, când s-a înfiinţat parohia, paroh este preotul Cojocaru Mugurel.

ACTIVITATI CULTURALE ŞI FILANTROPICE

Începând cu anul 2010, în turla de pe latura de nord a bisericii a fost amenajată o cameră de studiu pentru copiii care provin din familii nevoiaşe din parohie, unde, pe bază de voluntariat, se acordă gratuit meditaţii la matematică. Tot aici se află şi biblioteca parohiei, fiind alcătuită din aproximativ 400 de titluri din diverse domenii.

Pe parcursul anilor 2013-2014, parohia a editat Buletinul parohial ,,Lumină lină”, cu apariţie săptămânală iar din 2015, apariţia este lunară.

De asemenea, tot din anul 2010, în fiecare an, în apropierea sărbătorii Naşterii Domnului, parohia organizează un concert de colinde susţinut de corul copiilor.

Tot în acestă perioadă, dar şi cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, un grup de tineri din parohie vizitează mai multi bătrâni precum și familii nevoiaşe dăruindu-le, din partea parohiei, alimente, medicamente şi haine.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI

Cu ocazia hramului bisericii – Adormirea Maicii Domnului – se organizeză, cu Înalta binecuvântare, o procesiune pe străzile din jurul bisericii, în ajunul sărbătorii, după slujba Prohodului Maicii Domnului.

La marile sărbători, membrii Departamentului Tinerilor vizitează mai multe familii nevoiaşe din parohie, dăruindu-le alimente, rechizite şcolare și medicamente.

Periodic se fac cateheze cu copiii, în cadrul programului ,,Hristos împărtăşit copiilor dar şi cu tinerii.

DATE DE CONTACT PAROHIE

Hram: Adormirea Maicii Domnului; Adresă: str.Nicolae Roşu nr.41, sect.3, Bucureşti;

Telefon Oficiu parohial: 0212561652; Adresă site: www.parohia-adormireamaiciidomnului-malaxa.ro

BIBLIOGRAFIE:http://www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/index.php/2014-01-03-17-17-13/2014-01-06-07-17-21/protoieria-iii-capitala/2697-parohia-adormirea-maicii-domnului-malaxa

Leave a Reply